Kinderboeken

Boek 1: Bio-di-ver-si-teit!!! Een avontuur in Saramacca

Auteur: Jetty Polanen-van Hedel. Vanaf: 10 jaar

In dit boek wordt het belang van aandacht voor de natuur en het bewaken van de biodiversiteit in een uitgesproken Surinaamse context belicht. Het boek is niet alleen boeiend, maar heeft ook een duidelijke boodschap. De Boy Scouts van Suriname gaan kamperen in het district Saramacca in de regio Uitkijk en lossen tijdens dit kamp een mysterie op.

 

 

 

 

Boek 2: De Magische Tuin

Auteur: Jonathan Tjien Fooh

Twintig jaar heeft Ian in Nederland gewoond, hij heeft daar gestudeerd, is dokter geworden. Op een dag neemt hij het besluit op terug te gaan naar Suriname, het land waar hij is geboren. Hij wil het huis van zijn oma Mbah Semie, waar hij als kleine jongen logeerde, aan zijn dochter, Halimah, laten zien.

Wanneer hij bij het huis van zijn oma arriveert komen vele mooie herinneringen naar boven uit die tijd toen hij 8 jaar was. Eigenlijk wilde hij toen helemaal niet bij haar logeren, maar uiteindelijk werd het een hele fijne vakantie met mooie avonturen.

Boek 3: De grote en de kleine hengelaar

Auteur: Cobi Pengel. Vanaf :11 jaar

Wat denk je van Harold die zijn vader meeneemt op zijn reizen door zijn eigen dromenland waar hij zulke bijzondere vrienden heeft? Papa bedankt hem: ‘Het was grontapu Harold. Een echt avontuur.’ En dat geldt voor alle verhalen in deze bundel.

Dennis is boos als hij tijdens de vakantie vervelende klussen moet opknappen als straf omdat hij niet over is. Maar wat heerlijk als hij dan vliegers mag maken met een lief meisje.

Behalve sprookjesachtig zijn deze verhalen ook herkenbaar. Verder biedt dit boek werkvormen bij de verhalen.

 

Boek 4: Amaisa gaat zingen

Auteur/Uitgegeven door: Stichting Projekten. Vanaf: 6 jaar

Amaisa is een meisje in het binnenland van Suriname. Daar gaan de dingen een beetje anders dan in de stad. Er is feest in het dorp voor iedereen. Amaisa mag op het feest een lied zingen en is daar erg enthousiast over.

Bij dit boek hoort een CD met daarop het lied uit het boek.

 

 

 

 

 

Boek 5: Amaisa gaat naar de poli

Auteur/Uitgegeven door: Stichting Projekten. Vanaf: 6 jaar

Amaisa woont in het binnenland van Suriname, in een dorp. Amaisa is ziek. Haar keel doet pijn en ze voelt zich niet lekker en moet naar de dokter In het binnenland heb je niet in elk dorp een arts, dus gaat ze naar de poli bij de zuster.

 

 

 

 

 

 

Boek 6: Amaisa gaat op bezoek

Auteur/Uitgegeven door: Stichting Projekten. Vanaf: 6 jaar

Amaisa woont in een dorp in het binnenland van Suriname. Amaisa mag van mama en papa bij oom en tante op bezoek. Dat vindt Amaisa heel fijn en ze kan niet wachten tot ze daar is. Ze gaat alleen met de boot, zonder papa en mama.

 

 

 

 

 

Boek 7: Elf

Auteur: Marja Themen. Vanaf: 11 jaar

Elf is het gekkengetal. Deze bundel heeft elf verhalen die ook een beetje gek zijn. Alle elf verhalen zijn echt gebeurd of kunnen echt gebeuren, daarom zijn ze geïllustreerd met echte foto’s. Het gaat over kinderen vanaf elf jaar en ze zijn bepaald niet gek. Ze denken alleen een beetje anders en nemen hun eigen beslissingen, maar dat maakt ze nog niet gek.

De elf verhalen zijn gewone situaties: iets dat met school te maken heeft of met de vakantie. Soms gaat het om een huiswerkopdracht, vakantiebezigheden, lerarenstaking. Soms gaat het over een groot kind dat op een klein broertje of zusje moet passen, maar er gebeurt ook altijd iets ongewoons, iets onbestaanbaars, iets geks…

Boek 8: Sams portret

Auteur: Ismene Krishnadath. Vanaf: 13 jaar

De vijftienjarige Samin Samajo voelt zich verwaarloosd door zijn ouders. Het gaat slecht op school en er vallen klappen thuis. Bij oom Tonio, Fransje en Patty is het anders. Bij hen is het leven spannend en kan hij een centje verdienen. Als oom Tonio Samin vraagt om naar Nederland te gaan, is hij direct enthousiast. Helaas gaat de reis niet door. Hij wordt op de luchthaven betrapt met een ‘lai’ en belandt in de gevangenis. Zijn vrolijk leventje spat al seen zeepbel uit elkaar en hij valt in een donker gat. Zijn moeder wil niets meer van hem weten. Gelukkig blijft zijn vader hem steunen. Ook juf Lydia, een bekende kunstenares, probeert hem weer de zonkant van het leven te laten zien. Dat gaat niet gemakkelijk. Vooral als Samin problemen krijgt met celmaat Biga en een belangrijke gevangenisregel overtreedt.

Boek 9: Suriname…gezien door kinderogen

Auteur: Marie Wijk. Vanaf: 6 jaar

Suriname gezien door kinderogen geeft in een notendop een verrassend compleet beeld van het leven in Suriname.  Het boek geeft informatie over de andere bevolkingsgroepen en over het leven in andere districten in Suriname. Daarmee biedt het op speelse wijze een opening voor het gesprek en uitwisseling, wat de saamhorigheid in Suriname verder kan versterken. Voor kinderen uit andere landen en culturen, geeft ‘Suriname … gezien door kinderogen’ inzicht in Suriname en de Surinaamse maatschappij. Suriname … gezien door kinderogen kan helpen bij het vergroten van het onderlinge begrip en een harmonieuzere samenleving.

Boek 10: Tocht over de rivier!

Auteur: Vanessa Paulina. Vanaf: 10 jaar

De kinderen in het dorp Atjonie ontdekken troep in de rivier. Met toestemming en hulp van de ouderen in het dorp bedenken de kinderen een mooi plan. En dan gaan ze aan de slag,  met plezier, omdat ze weten dat ze daarna kunnen spelen in een schoon dorp.

 

 

 

 

 

Boek 11: Lezen verbindt schrijver en kind!

Auteur/Uitgegeven door: Stichting Projekten. Vanaf: 10 jaar

Heb je ooit wel een groenteruzie meegemaakt? En wie wint en dan?

Dit verhaal en ‘Net als heel Suriname tegelijk met de bus gaat’ zijn deel van het boek.

Lezen verbindt  schrijver en kind  is een verzameling van 5 verhalen en 3 gedichten van Surinaamse schrijver en dichters.

 

 

 

 

Boek 12: De Goudkoning

Ontwikkeld door Stichting Projekten in opdracht van IAMGOLD. Vanaf : 9 jaar

De Goudkoning  brengt  op  een  dromerige  wijze  een  verhaal  gebaseerd  op  de  goudwinning   in  het district  Sipaliwini. Stap  mee  in  de  boot  en  maak van lezen een feest met leuke knutselopdrachten.

 

 

 

 

Boek 13: De Gele Papegaai

Auteur: Cobi Pengel. Vanaf: 10 jaar

Deze verhaalbundel brengt ons naar tien droomachtige en toch bekende werelden.

Een gele papegaai, bestaat die? En bange Benny reist  met  zijn  vlieger door de nacht  naar  geheimzinnige eilanden waar hij zijn angst voor Boeboelaas en Todo overwint.

 

 

 

 

Boek 14: Tiffany

Auteur: Marja Themen-Sliggers. Vanaf : 13 jaar

De novelle Tiffany gaat over opgroeien. Tiffany is een  tienermeisje dat zwanger raakt. Wat gebeurt er dan met Tiffany en haar toekomst?  Wie staat aan haar zij, wie helpt haar?

 

 

 

 

 

 

Boek 15: Kamiel redt een super Reus

Auteur: Aly Hilberts. Vanaf: 8 jaar

Dit verhaal gaat over een jongen die samen met andere kinderen uit zijn dorp probeert het bos in hun omgeving te redden. Ze zijn vastberaden en hebben er alles voor over. Maar lukt het Kamiel en zijn vrienden echt het bos te redden? Een verhaal over vriendschap en samenwerken.

 

 

 

 

Boek 16: Olize de Zebrafant

Uitgegeven door: Stichting Projekten. Vanaf: 6 jaar

Olize is de dochter van een zebra en een olifant . Ze ziet er anders uit en wordt hierom geplaagd. Olize is daar niet blij om en doet van alles om er ‘normaal’ uit te zien. Het boek begint met een feestje, twee dieren gaan trouwen. Komt er ook een feestje voor Olize?

 

 

 

 

 

Boek 17: Okorié en Agambé

Auteur: Sherida Sabajo. Vanaf:8 jaar

Okorié en Agambé zijn twee jongens uit verschillende dorpen in het binnenland van Suriname. De jongens hebben een prettig leven, ieder in zijn eigen dorp. Op een dag gebeurt er iets, waardoor beide jongens verdwalen in het bos.

Vinden zij de weg terug? …

 

 

 

 

Boek 18: Hoogste tijd om schoon te maken

Auteurs: scholieren uit Nickerie. Vanaf: 10 jaar

Overal ligt rommel! Verschillende verhalen, geschreven door scholieren tijdens een schrijfwedstrijd met het thema milieu, zijn verwerkt tot 1 verhaal. Allemaal hebben een gelukkig afloop of roepen op tot beter omgaan met het milieu.

 

 

 

 

 

 

Boek 19/20 en 21: Laat het verleden leven/Taal leren is leuk/Het meisje met de vogels

Handleidingen voor leerkrachten.
Deze boeken zijn voor een groot deel geschreven door de kinderen van Kwamalasamutu zelf met eigen illustraties. Ze zijn bestemd voor leerkrachten, omdat er leuke lesideeën in verwerkt zijn. Verder zitten er versjes, typische indiaanse verhalen en geschiedenis van de bewoners van Kwamalasamutu in. Kwamalasamutu is een dorp gelegen in het uiterst zuiden van Suriname en is alleen bereikbaar met de vliegtuig, Vanuit de hoofdstad Paramaribo is het ongeveer twee uren vliegen.

 

Boek 22: Lees je wijs! Hoe bevorderen we leesplezier bij kinderen?

Auteur: Els Moor. Voor: leerkrachten

In dit boek staan creatieve werkvormen bij Surinaamse kinder- en jeugdliteratuur.

 

 

 

 

 

Boek 23: Ik neem je mee

Auteur: Hilli Arduin. Vanaf: 10 jaar

Achter elke naam is een verhaal, een levensverhaal. Akesi, Aboikoni, Boni en Rogier en Selina zijn kinderen die geleefd hebben tijdens de slavenperiode. Zij vertellen hun verhaal aan jou. Elk verhaal wordt door een gedicht ingeleid. Akesi vertelt hoe hij in Afrika gevangen is genomen. Hij blijft sterk met de wil om zijn vrijheid terug te krijgen. Aboikoni kan de vernederingen op de plantage niet meer verdragen. Hij vlucht naar de vrijheid. Boni en Rogier komen uit verschillende gezinnen. Boni was de zoon van tot slaaf gemaakte ouders. Rogier komt uit een plantersfamilie. Boni en Rogier worden vrienden voor het leven. Als Selina een tienermeisje wordt, ervaart zij wat het betekent om eigendom van een slavenmeester te zijn. Het zijn verhalen met verdrietige maar ook blijde momenten. Verhalen van overleving en overwinning. Verhalen van daadkracht en trots.

Boek 24: Aboikoni

Ateur: Hilli Arduin. Vanaf: 10jaar

Aboikoni kan de vernederingen op de plantage niet meer verdragen. Hij vlucht naar de vrijheid. Dat gaat niet zonder strijd, het is moeilijk. En ook het leven in vrijheid is niet zo gemakkelijk.